رییس اداره تحقیق، توسعه و آموزشهای مردمی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه: چنانچه شما و یا بستگان همراهتان دارویی را به صورت مرتب مصرف میکنید، قبل از خروج از کشور مطمئن شوید دارو را به حد نیاز و تا پایان سفر در اختیار دارید. بسیاری از داروها باید مرتب مصرف شوند و قطع ناگهانی دارو بیمار را دچار مشکل خواهد کرد.
دکتر وریا رحیمی با اشاره به اینکه فهرست داروهای ممنوعه برای ورود به عراق شامل داروهای مخدر، شبه مخدر، آرامبخش و روانگردان می باشد گفت: زائران باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشند. در صورت نیاز به مصرف این نوع داروها قبل از سفر موضوع را با پزشک حج و زیارت مطرح کرده و تاییدیه های لازم را دریافت کنید.
وی افزود: چنانچه ضمن حرکت اتومبیل، دچار سرگیجه و حالت تهوع می شوید، مصرف 1 قرص دیمن هیدرینات، نیم ساعت قبل از شروع سفر و تکرار یک قرص هر چهار تا 6 ساعت یکبار در طی سفر، می تواند عوارض ناشی از حرکت، تهوع و سرگیجه را برطرف کند. در طول 24 ساعت نباید بیشتر از 8 عدد قرص مصرف شود.
دکتر رحیمی تاکید کرد: همراه داشتن جعبه کمک های اولیه و در مورد خانواده هایی که کودک خردسال به همراه دارند، به همراه داشتن پوشک، شیرخشک شیرخوار، درجه تب، داروهای تب بر و دیگر داروهایی که کودک در حال مصرف می باشد در طی سفر ضروری می باشد.
رییس اداره تحقیق، توسعه و آموزشهای مردمی معاونت غذا و دارو با بیان اینکه نحوه نگهداری داروها را از دکتر داروساز، هنگام تحویل گرفتن دارو از داروخانه بپرسید گفت: هیچگاه داروهای خود را در اتومبیلی که زیر نور آفتاب پارک شده است و یا در شیشه عقب اتومبیل قرار ندهید. داروهای یخچالی را در ظروف مخصوص خنک کننده حمل نمایید.
او تصریح کرد: در صورت ابتلا به فشار خون بالا داروهای مصرفی خود را حتما همراه داشته و در طول سفر فشار خون باید کنترل گردد، ضمنا از مصرف مواد غذایی حاوی نمک زیاد و چرب خودداری شود.
دکتر رحیمی توجه بیماران دیابتی که انسولین تزریق می کنند به این موارد را ضروری دانست و افزود: فراهم نمودن انسولین و داروهای مصرفی و سرنگ برای تمام مدت سفر، همراه داشتن دستگاه یا نوار کنترل قند خون ، همراه داشتن قند حبه ای، نبات، بیسکوئیت ، آب میوه و میان وعده مناسب (میوه و لقمه کوچک) برای درمان کاهش احتمالی قند خون.
رییس اداره تحقیق، توسعه و آموزشهای مردمی معاونت غذا و دارو عنوان کرد: جهت پیشگیری از گزش حشرات، پماد و اسپری دافع حشرات همراه داشته باشید.توجه داشته باشید استفاده دائم از این فراورده ها میتواند منجر به حساسیت بیشتر گردد.
توصیه های بهداشتی:
دکتر رحیمی با اشاره به لزوم رعایت موارد بهداشتی در این سفر خاطرنشان ساخت: رعایت بهداشت فردی مانند شستن مرتب دستها با آب و صابون و یا استفاده از محلولهای ضد عفونی کننده مناسب دست به ویژه قبل از مصرف موارد خوراکی توصیه می گردد.
وی افزود: به رعایت آداب و بهداشت تنفسی و رعایت توصیههای بهداشتی از قبیل پوشاندن دهان و بینی خود هنگام عطسه و سرفه با دستمال تمیز یا قسمت بالای آستین برای جلوگیری از ورود آلودگی در فضا، خودداری از دست دادن و بوسیدن و در آغوش گرفتن افراد مشکوک به بیماری تنفسی، فاصله گرفتن به میزان 1 تا2 متر از افراد دچار بیماری تنفسی و استفاده از ماسک توجه کنید.
رییس اداره تحقیق، توسعه و آموزشهای مردمی معاونت غذا و دارو: در زمان بروز پدیده گرد و غبار استفاده از ماسکهای فیلتردار، استقرار در مکانهای بسته و بستن درب و پنجره محل اسکان را رعایت نمایید همچنین افرادی که مشکلات تنفسی، قلبی و ریوی دارند برای استفاده از ماسک با پزشک خود مشورت کنند.
وی تاکید کرد: آسیب اشعه آفتاب با قرار گرفتن در معرض آفتاب ظرف مدت زمان 15 دقیقه رخ میدهد، برای جلوگیری از بروز آفتاب سوختگی، پوشیدن لباس آستین بلند ، استفاده از کرم ضدآفتاب ( 15 دقیقه قبل از خروج از محل اسکان و تمدید هر 2 ساعت یکبار) بر روی قسمتهایی از پوست که درمعرض آفتاب قرار دارند و استفاده از کلاههایی با لبه پهن برای حفاظت از صورت، چشم و گردن در برابر نور آفتاب توصیه می شود.
دکتر رحیمی تصریح کرد: برای حمل وسایل شخصی از کوله پشتی مناسب استفاده کنید. هنگام حمل کوله پشتی باید بدن مناسبترین حالت را به خود گرفته باشد به صورتی که شانهها در راستای بدن قرار بگیرند.
توصیه های مرتبط با پیشگیری از مسمومیت ها:
رییس اداره تحقیق، توسعه و آموزشهای مردمی معاونت غذا و دارو به لزوم رعایت توصیه های مرتبط با پیشگیری از مسمومیت ها افزود: انتخاب آگاهانه مواد غذایی سالم و بهداشتی، جلوگیری از آلودگی مواد غذایی آماده مصرف و آب آشامیدنی با استفاده از پوشش مناسب و استفاده از ظروف یکبار مصرف استاندارد، موجب کاهش خطرات بیماریهای قابل انتقال به
وسیله مواد غذایی و تضمین سلامت زائرین می باشد.
وی تاکید کرد: ضمن سفر از حمل مواد غذایی با قابلیت فساد بالا مانند غذاهای حاوی سس، تخم مرغ ، خامه و فرآورده های لبنی با ماندگاری کوتاه به دلیل فساد سریعتر خودداری نموده و برای حمل مواد غذایی فاسد شدنی حتما از یخدان مناسب استفاده کنید.
دکتر رحیمی خاطرنشان ساخت: از مصرف قوطی های کنسرو دارای برآمدگی، فرورفتگی و یا نشتی خودداری کرده و مطمئن شوید که درپوش آنها شکسته نشده باشد. اگر فرآورده ای ظاهر و یا بوی ناخوشایندی داشت، به هیچ عنوان آن را نچشید و کنسروها را قبل از مصرف 20 دقیقه در آب درحال جوشیده حرارت دهید .
او ادامه داد: به منظور پیشگیری از مسمومیت با منواکسید کربن از روشن کردن گاز پیک نیکی در داخل چادر و یا اتومبیل و یا در محیط بسته خودداری نمائید.
رییس اداره تحقیق، توسعه و آموزشهای مردمی معاونت غذا و دارو بهترین راه برای پیشگیری از مسمومیت غذایی پختن غذا و مصرف آن در همان وعده دانست و افزود: حتی الامکان از مصرف غذاهای مانده خودداری کنید. در طول سفر از میوههای پوستدار استفاده کنید و قبل از مصرف به دقت آنها را بشویند تا از ورود مواد آلوده به بدن جلوگیری شود.
وی در پایان افزود: در صورت بروز علائمی مانند تب، اسهال خونی ، استفراغ یا درد شکمی، مراجعه فوری به مراکز درمانی ضروری می باشد. در این موارد استفاده از محلول های خوراکی و یا قرص های جوشان ORS برای جبران مایعات بدن توصیه می شود.